Bland jord, smak och form på Öland

– experiment inom odling, mat och

byggnadsvård från en liten gård

på den öländska landsbygden.

En liten gård vid havet

Många års slit och flit har givit frukt. Vi har köpt gård.

En liten gård vid havet

Många års slit och flit har givit frukt. Vi har köpt gård.

En liten gård vid havet

Många års slit och flit har givit frukt. Vi har köpt gård.

31 mars 2023

31 mars 2023

31 mars 2023

Gården

Gården

Gården

I många år har vi drömt om att lämna staden för landet. Stressen för lugnet. Trångboddheten för ytor och möjligheter. På flera visningar har vi känt nja, fast ja, men kanske, men nej, okej vi letar vidare. I några budgivningar har vi förlorat. Vi har letat i Skåne, vi har letat på Öland och vi har letat i Blekinge. Konstant fått omvärdera och diskutera. Prioritera och fundera på sätt att hitta det som inte är till salu.

Öland har ändå känts mest rätt under hela jakten så i slutet fokuserade vi all kraft här. Med många olika försök i form av lappar på anslagstavlor och i brevlådor, upprop i grupper och hittelöner, fann vi till slut vår gård. Jag såg den som ett kommande objekt med 0 visningar och ringde direkt.

Mäklaren berättade att han precis varit där och fått uppdraget. Vi vill titta, vi är flexibla, vi kan vänta, sa jag. Han pratade med ägarna och vi fick komma på visning en solig, frostig decemberdag då detta inläggets bilder också togs.

Gården är precis som vi tänkt oss på flera punkter men samtidigt också ett projekt. Inte allt är så som vi vill ha det eller behöver ha det för att det ska fungera som kontor och hem för oss, men flera saker av det värsta och jobbigaste som det svärs över i populära tv-program är redan gjort av nuvarande ägare. Ett bra avloppssystem finnes, fiber är indraget, eldstäder är renoverade, utbytta och i bruk, det har gjutits platta i en del av huset, två nya badrum är byggda och ett nytt kök är gjort.

Som du kan se på bilderna ovan är inte trädgårds- och odlingssituationen helt dum heller. Så man kan väl säga att en hel del odling lär ske. Renoveringsmässigt så kommer åren som kommer bland annat innefatta fasadarbete, där vi återgår till husets originalkulör som verkar ha varit en bruten vit, en del fönster, troligtvis där också i en ny kulör och takbyte på kuporna, annars är det mesta främst estetiska val, piff och preferens, på insidan.

Det ni inte ser på ovan bilder är vårt faluröda brygghus med fönster i härlig umbrakulör och gröna dörrar, där det också finns en hel del potential med den gamla bakugnen och sommarbostaden för att nämna något. Mer om den senare!

På denna blogg kommer vi dokumentera vad vi gör med gården, blandat med experiment inom odling och matlagning. Våra favoritrecept kommer delas och det blir nog lite möbelrestaurering också. Men namnet då? Jo det är enkelt, det var en bra domän som råkade vara ledig och we made it work.

Häng med, mot slutet av april låser vi upp dörrarna. Och tidsplanen då? Ja, vi är klara till midsommar naturligtvis! ☺

Benjamin

Bland jord, smak och form på Öland

Bland jord, smak

och form på Öland